Aquí hi trobareu uns quants comentaris de poemes en profunditat i uns quants poemes musicats:
- Comentaris en profunditat:
- d'El guany
El poema “El guany” és el cinquè poema de la primera part del llibre. En aquesta composició la mar funciona com a imatge del món interior del poeta i quan aquest es capbussa en les seves fondàries (“baixa al fons” = món interior del poeta) s’endinsa en un món on es pot veure l’única troballa possible : l’enriquiment a través dels mots.


Aquest missatge és expressat amb versos de diferent nombre de síl.labes (5, 8, 10 …) que ens mostren la voluntat del poeta de continuar indagant i buscant respostes ja que el simple fet d’intentar-ho ja comporta un guany, una recompensa.
- de "Tous les jours"
Aquest poema comença amb una personificació de la posta, la qual és encomanda per la metàfora “la carretera blava de muntanyes”, on el color blau pertany al cel que dibuixa el perfil de les muntanyes. Després d’aquesta breu descripció paisagística, apareix un protagonista plural que presenta un recorregut real i simbòlic a la vegada: el viatge cap al gorg (profunditat= introspecció) amb un mitjà defectuós (unes bicicletes “mal niquelades”, “de lloguer”). Una vegada fet el descens, ve l’acostament, ara en singular (“m’assec”, “espero”). Aquí és on recalca que el moviment del protagonista i el de la posta van en la mateixa direcció. A partir d’aquí, trobem la segona part del poema, menys descriptiva que la primera. L’element central és la imatge del gorg: “negra” (misteriosa), “densa” (profunditats interiors).
El poeta s’hi banya despullat (sentit literal), és a dir, per iniciar l’itinerari interior per a la coneixença poètica cal un despullament (sentit figurat). Aquest despullament ens apropa a un àmbit verge (“esgarrifor de carpes”) on quasibé mai s’acosta ningú. L’acabament, però, és sobtat: qui ha quedat fora de la introspecció (l’aigua) és la posta personificada i el sol (“nas vermell”) que està situat al cel (“ens mira des del blau”). És a dir, el poeta es troba sol en aquest viatge cap al coneixement. Una vegada entesos els referents cromàtics, podem entendre el títol en francès, que connecta amb el subtítol ja que són el nom del quadre on emmarca la situació i el nom del pintor surrealista que el pintà.
- d'El silenci dels morts
I, si voleu, també us podeu mirar aquest enllaç que ens du a una tesi doctoral sobre la poesia de Vinyoli, que està editada d'una manera estranyíssima.
Ara sí, per acabar us reprodueixo les preguntes que sobre Vinyoli s'han fet a Selectivitat:
Ara sí, per acabar us reprodueixo les preguntes que sobre Vinyoli s'han fet a Selectivitat:
- Comenteu el poema «Amb ronca veu», pertanyent a Vent d’aram, de Joan Vinyoli. Tingueu en compte, especialment, els aspectes següents (no cal tractar-los separadament ni en el mateix ordre):a)El lloc i la funció del poema en el conjunt del llibre. b)L’estructura del poema (fent atenció a la mètrica) en relació amb l’exposició dels temes i el sentit (podeu fer-ne una paràfrasi que us ajudi).c)El significat simbòlic de les figures de l’arbre i del gall salvatge, i la relació amb la concepció de la poesia que té l’autor.[5 punts: 3 punts pel contingut i 2 punts per la capacitat d’argumentació i d’anàlisi, l’ordenació de les idees i la coherència del discurs].
- Expliqueu el significat del títol del llibre Vent d’aram, de Joan Vinyoli, i relacioneu-lo amb els temes dominants de l’obra i amb l’ús d’imatges referides a les estacions de l’any i a la natura. [3 punts].
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada